miercuri, 23 septembrie 2015

Locuri ciudate unde se intalneste viata

Pamantul este singurul loc din Univers de care stim ca poate intretine viata. Se pare ca diferite forme de viata pot fi intalnite oriunde pe suprafata Pamantului, adaptandu-se la conditiile locale pentru a supravietui, astfel ca oamenii de stiinta au gasit bacterii care reusesc sa traiasca chiar si in cele mai ostile regiuni ale Terrei.

Locuri ostile dar care permit derularea vietii

Deseuri radioactive. In timp ce o doza de radiatie ar putea ucide lejer un om, bacteria numita Deinococcus radiodurans poate trai la expuneri mai mari de radiatii, fiind declarata de catre Guiness Book of World Records a fi "cea mai dura bacterie din lume". Aceasta rezista la cele mai puternice radiatii si se poate inmulti incredibil de repede atunci cand este expusa intr-un astfel de mediu.
Apa fierbinte. Caldura emisa de izvoarele hidrotermale de pe fundul marilor ar putea sa ne ucida lejer intr-o clipita, insa acestea sunt casa pentru o serie de specii uimitoare. 

Izvoarele termale subacvatice din Oceanul Pacific sunt descrise de specii uriase de scoici, in timp ce in Oceanul Atlantic, speciile care traiesc in apele fierbinti sunt descrise de creveti fara ochi si alti rezidenti extremi. Aceste locuri sunt bogate in minerale care sunt emise prin orificiile de ventilatie, astfel ca unele forme de viata din abisul intunecat pot trai fara niciun gram de lumina.

Camere curate. Ori de cate ori NASA se pregateste sa lanseze noi obiecte de pe suprafata Pamantului, acestea sunt sterilizate in mod corespunzator pentru ca specialistii sa se asigure ca probele extraterestre nu vor fi contaminate sau vor fi confundate cu cele terestre. Specialistii NASA curata obiectele cu plasma sau cu radiatii si le lasa intr-o camera sterila pana cand acestea vor fi lansate. Insa, chiar si cu aceste masuri de precautie, o gama larga de microbi pot supravietui, asa ca ajung inevitabil in spatiul dinafara Terrei.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.