marți, 22 septembrie 2015

Creationism sau evolutionism?

Oare viata moderna de pe Pamant a evoluat in timp de milioane de ani sau a fost creata de mana lui Dumnezeu? Acesta reprezinta cel mai dezbatut subiect dintre religie si stiinta, subiect care se afla in plina desfasurare inca de cand Charles Darwin si-a publicat teoria in anul 1859. Dovezile stiintifice sunt destul de clare: Pamantul are o varsta de aproape 4,5 miliarde de ani, iar toate formele de viata au evoluat de la cele primitive- de la organismele unicelulare. Cu toate acestea, literalistii biblici resping aceste dovezi si opereaza dintr-un alt punct de vedere, astfel ca, in functie de Biblie, Pamantul a fost creat de Dumnezeu in sase zile si in cea de-a saptea s-a odihnit.

Charles Darwin da startul bataliei

Definit strict, creationismul se bazeaza pe interpretarea literala a Genezei Bibliei, care descrie ca lumea a luat nastere in sase zile. Exista alti adepti ai creationismului care sustin ca Pamantul a fost creat in decurs de 6000 de ani. Altii cred intr-un Pamant mai vechi unde inca traiesc specii create de Dumnezeu. In final, exista oameni care cred intr-un design suprem si sustin ca evolutia a avut loc, insa la inceputurile acesteia a existat mana lui Dumnezeu.

Cu toate acestea, lucrarea lui Charles Darwin- "Originea Speciilor" a complicat si mai tare lucrurile, astfel ca stiinta nu numai ca trebuie sa explice Biblia, ci trebuie sa explice ca Dumnezeu nu a creat nici macar un animal sau o planta.

Teoria evolutionista predata in scoli

Astfel de divergente intre teoria creationista si cea evolutionista au inceput sa apara in jurul anului 1958. Uniunea Sovietica a lansat satelitul Sputnik iar Statele Unitee se confrunta cu un deficit de matematicieni. Teama ca Uniunea Sovietica ar putea bate Statele Unite din punct de vedere stiintific, presedintele Dwight D. Eisenhower a dezvoltat un proiect de lege care avea menirea de a imbunatati educatia stiintifica. Astfel, teoria evolutionista a inceput sa fie predata in scolile americane, bineinteles, cu aprobarea oamenilor de stiinta.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.