marți, 4 august 2015

De ce este Elvetia neutra?Neutralitatea militara a Elvetiei a devenit legendara, si este la fel de adevarat si faptul ca aceasta tara nu a mai fost implicata in niciun conflict politic din anul 1815. Cu toate acestea, acest lucru nu inseamna neaparat ca Elvetia a fost complet indiferenta sau obiectiva fata de razboiurile economice. Elvetia a fost acuzata de a fi complice cu alte state, cum ar fi Germania, in timp ce incerca sa isi mentina o stare de neutralitate. 
 
Sub un numar de acorduri, statele neutre au si in prezent unele obligatii legale si morale in timp de razboi, iar Elvetia a reusit, cu succes, sa indeplineasca unele obligatii, desi acest lucru a pus la indoiala interpretarea neutra a tarii. 

Elvetia ramane neutra din cauza vulnerabilitatii din punct de vedere geografic

Elvetia ramane neutra din punct de vedere militar, deoarece, in cea mai mare parte a sa, este deosebit de vulnerabila in fata unor invazii din partea vecinilor sai, in special din Franta, Italia, Austria sau Germania. Atata timp cat Elvetia este cunoscuta oficial ca fiind neutra, nicio alta tara nu poate pune la cale un plan de a o invada sau de a o folosi ca pe o baza de operatiuni. O tara neutra poate accepta refugiati sau prizonieri politici, dar nu este obligata sa se alature misiunilor de mentinere a pacii dupa ce un conflict se incheie. 

Elvetia nu a fost intotdeauna un stat lipsit de conflicte politice, dar de cele mai multe ori astfel de conflicte au fost de ordin intern. Luptele dintre catolici si protestanti in timpul secolului al XIX-lea, au dat nastere unor fisuri majore in guvernul din Elvetia, insa aceste probleme au fost rezolvate intern. 

Elvetia aliata cu Germania nazista

Politicile si practicile Elvetiei in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial au dat nastere unui numar mare de preocupari cu privire la neutralitatea dintre tarile aliate. Germania nazista a reusit sa mentina o relatie economica cu Elvetia pe parcursul intregului razboi. Bancherii elvetieni au fost dispusi sa stabileasca conturi secrete pentru ofitierii nazisti care isi doreau sa isi depoziteze banii in siguranta, dar isi doreau siguranta si pentru obiectele preluate sau furate de la oamenii care au suferit in urma razboiului. Diplomatii elvetieni au oferit conditii de trecere in siguranta a victimelor nazistilor, dar se crede ca guvernul din Elvetia a fost un aliat politic al Germaniei.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.