vineri, 31 iulie 2015

Epidemie de infectii - cum te protejezi

In ultima vreme unitatile de urgente s-au aglomerat. Tot mai multi pacienti ingroasa sirul celor care se prezinta de urgenta cu varsaturi si stari de rau. Chiar nu este o joaca. Si pana cand sa te blamezi ca ar putea fi vorba de  igiena ta precara, ca ar fi vorba de un nivel mai mic de responsabilitate, afla ca in mare parte este o epidemie, deci nu ai cum sa  o eviti 100%.

Infectiile se pot contacta chiar si din aer, fara sa faci ceva anume ci doar sa stai in preajma celor care o au deja. Asa ca, de unde sa stii care si cum e bolnav? Dar apare iar si iar in discutie, vechea problema: suntem suficient de atenti la ceea ce tine de igiena? Asta inseamna sa te speli pe maini de mai multe ori de cat ai fi crezut.

Nu degeaba spalatul pe maini se recomanda cu o atitudine grijulie. La fel ca si in spitale spre exemplu, ar trebui sa urmam reguli stricte. Nu este de ajuns sa "arunci" un jet de apa peste maini si sa consideri ca acestea sunt gata curate. In promul rand, trebuie sa tinem cont de faptul ca o toaleta spre exemplu este plina de bacterii, oricat de mult s-ar curata. Simpla atingere a lucrurilor, simpla apasare de butin a vasului de toaleta imprastie picaturi de apa peste tot.

Mai apoi, spalatul in sine trebuie sa insemne cu adevarat ca o o mana o spala pe cealalta. Nu fa asta fugitiv, nu uita sa folosesti sapun si dupa nu pune mana pe orice. Uscatoarele de maini au si ele un scop in acest sens.

Epidemiile pot sa apara si ca urmare a unui fel de mancare care nu prieste, ce nu este agreat. Sunt multiple cai de a contacta boala. Cat despre a preveni, alterta este primul pas.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.