luni, 10 august 2015

Care sunt cei mai inalti oameni din lume?

Statistic, cel mai inalti oameni- masurati in functie de tara- sunt olandezii. Inaltimea medie pentru toti adultii din Tarile de Jos este de 1,85 m. Acesta este un lucru foarte important pentru Olanda, din moment ce acum 100 de ani, 25% dintre barbatii care doreau sa se alature armatei au fost respinsi din cauza faptului ca erau prea mici de inaltime: 1,57 m.

Exista si alte tari in lume care sunt caracterizate de oameni cu o statura mai inalta. Acest lucru defineste populatia Maasai- oamenii care traiesc in Tanzania si Kenya. Insa, in general, locuitorii din Olanda sunt cei mai inalti oameni de pe pamant. Chiar si oamenii care au migrat in Tarile de Jos din alte zone ale lumii, sunt mai inalti decat grupul lor rasial de origine.

Aproape la egalitate cu olandezii se afla populatia din Danemarca, unde media inaltimii oamenilor este de 1,83 m. Americanii, care odata au fost si ei oameni inalti, au reusit sa inregistreze o scadere in inaltimea medie a populatiei, si astazi masoara numai 1,76 m pentru barbati.

Factorii care contribuie la cresterea inaltimii


Oamenii de stiinta au incercat sa analizeze care sunt factorii specifici ai unei tari care determina o statura inalta a oamenilor, si astfel au ajuns la concluzia ca aici intrevine o combinatie intre factorii de nutritie si cei genetici. Olandezii sunt, de cateva sute de ani, cei mai inalti oameni din lume, insa, in trecut, distributia inegala a bogatiilor si nutritia proasta au contribuit la pastrarea unei inaltimi mai mici ai populatiei olandeze. Din punct de vedere genetic, olandezii ar fi ajuns pe primul loc in lume in ceea ce priveste inaltimea medie, daca ar fi adoptat mai devreme o nutritie adecvata- mai ales in anii copilariei.

Cei care studiaza statisticile sugereaza ca olandezii pun un accent foarte mare asupra stilului de viata din copilarie, astfel ca adopta o dieta bazata pe produse lactate si bogata in proteine. In contrast cu acest caz sunt Statele Unite, unde in zonele de saracie- care contribuie la o dieta proasta in copilarie, dar si lipsa unei asistente medicale, se inregistreaza o inaltime medie mai mica.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.