vineri, 21 august 2015

Ce este bursita – explicatii de la Clinica Zetta

Bursita este o inflamatie a bursei. Stiu ca nu v-am lamurit absolut deloc. Sa vedem intai ce sunt bursele. O bursa este un mic saculet cu lichid, care indeplineste un rol foarte important: permite alunecarea intre tesuturile corpului, pentru a reduce frecarea si implicit inflamatiile asociate.

La nivelul intregului organism exista in jur de 160 de burse; acestea sunt localizate intre tesuturi, la nivel de articulatii. Bursele asigura o alunecare usoara intre muschi, oase, tendoane si piele. Bursita se manifesta ca o afectare a burselor, o inflamatie care apare preponderent la persoane care au activitati fizice repetitive zilnic – sportivi, gradinari, muncitori in fabrici si in general persoane care stau mult timp sprijinite in coate sau genunchi.

Una din formele frecvente de bursita intalnita este bursita de olecran. Cum este o afectiune tratata de specialistii in chirurgie plastica si chirurgia mainii de la Clinica Zetta, am cerut cateva lamuriri.

Olecranul este osul ce poate fi palpat la nivelul cotului. Dupa cum am spus despre burse – explicatii oferite tot de specialistii de pe clinicazetta.ro – acestea se localizeaza la nivel de articulatii, prin urmare si olecranul este invelit intr-o bursa. Aceasta permite tesuturilor moi sa alunece mai bine pe os – spre exemplu pielea. Afectiunea apare in momentul in care apare un edem la nivelul cotului, mai exact organismul produce un lichid in surplus care se acumuleaza in interiorul saculetului. Consecinta? Apare o umflatura la nivelul cotului, denumita bursita de olecran.


Cum se trateaza bursita de olecran? Conform explicatiilor oferite de aceiasi specialisti ai clinicii Zetta, adesea vindecarea este simpla. Se recomanda purtarea unor pernite pe cotul afectat, se recomanda repaos si comprimarea zonei afectate. Unele cazuri putin mai grave implica extragerea de lichid din zona afectata; asta se intampla insa doar in cazul in care exista suspiciunile unei infectii. Tratamentul cu antibiotice este recomandat in acest caz, alaturi de aspirarea repetata de lichid si eventuale interventii chirurgicale pentru inlaturarea infectiei. Bursita devine astfel o problema rezolvata, o grija in minus pentru pacient si un tratament reusit oferit de specialistii de la Clinica Zetta, oricand dispusi sa ofere aceste tipuri de informatii.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.