sâmbătă, 22 august 2015

Lucruri care nu le putem dovedi dar le credem

Dovezile empirice ne ajuta sa validam ceea ce ar trebui sau nu sa credem, insa uneori dovezile nu sunt disponibile si pentru noi. Chiar si in cazurile in care nu avem dovezi solide, oamenii au tendinta de a existinde, in continuare, sentimentul de credinta fata de unele fenomene. De la lucruri pe care nu am reusit sa le vedem niciodata pana la forme de viata care nu si-a demonstrat inca existenta, aici se afla lucrurile pe care tindem sa le credem, cu toate ca nu avem nicio forma de dovada stiintifica.

Credinte fara dovezi stiintifice


Extraterestrii- In timp ce teoriile conspiratiei si OZN-urile abunda in lume, nu exista nicio dovada care sa certifice alte forme de viata in spatiul de dincolo de planeta noastra. Cu toate acestea, exista oameni care cred cu tarie ca exista viata pe alte planete, sau ca viata ar fi existat la un moment dat in trecut. De la filme care arata obiecte inexplicabile pe cer, pana la marturii ale oamenilor care sustin ca au fost rapiti de nave spatiale, ne dorim sa credem ca exista mai multa viata inafara planetei noastre.

Astrologia- Notiunea de astrologie nu este una noua; oamenii au luat decizii de viata majore in functie de pozitia stelelor, vreme de secole. Fara nicio dovada care sa releve modul in care aliniamentul planetelor reusesc sa ne influenteze, oamenii cred ca s-au nascut sub un anumit semn zodiacal astfel ca suntem obligati sa ne supunem unei anumite dispozitii dar si a unui set de aptitudini. Horoscopul de zi cu zi si diagramele astrologice au devenit un fel de instrument de ghidare pentru multi oameni, care cred ca data de nastere poate influenta destinul unei persoane.

Fantome- Oricine sustine ca a vazut o fantoma poate spune ca exista dovezi a vietii spirituale, dar scepticii ar argumenta ca orice observatie fantomatica ar putea fi explicata cu ajutorul trucurilor de iluminat sau din alte motive logice. In definitiv, ar putea sa nu existe niciodata dovezi care sa ateste existenta fantomelor. Cu toate acestea, avem tendinta sa credem in fantome dar si in fenomene paranormale- astfel ca ajungem sa credem ca obiectele care se misca pe timp de noapte sunt rezultatul actiunii unei fantome.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.