marți, 21 iulie 2015

Va suferi Pamantul de o noua era glaciara?

Oamenii de stiinta avertizeaza ca Pamantul se indreapta catre o "mica epoca de gheata" (Mica Glaciatiune). Noul studiu dezvaluie anumite cicluri solare, si sustine ca intre anii 2020 si 2030 ciclurile solare se vor anul reciproc. Acest lucru ar putea duce la aparitia unui fenomen cunoscut ca "Mica Glaciatie"- care anterior a fost cunoscuta ca o perioada mai mica de inghet si care s-a desfasurat intre anii 1646 si 1715, cauzand inghetarea raului Tamisa din Londra.

Noul model al ciclului solar face previziuni extrem de exacte a unor nereguli care se inregistreaza in activitatea Soarelui. Acest model se bazeaza pe efectele dinamice din doua straturi ale Soarelui- un strat se afla la suprafata si unul in profunzime, in zona sa de convectie.  Predictiile modelului sugereaza ca activitatea solara va scade cu 60% in timpul anilor 2030, determinand aparitia unei situatii similare cu cea inregistrata in timpul "Micii Glaciatii", care a aparut in anul 1645.

Activitatea solara se afla la cel mai scazut nivel din ultimii 100 de ani, iar conditiile ar putea fi foarte similare cu cele care au afecta Europa in secolele XVII si XVIII.


Mica era glaciara


Mica Glaciatiune a avut loc in Evul Mediu si s-a caracterizat printr-o perioada de racire a temperaturilor care a afectat Europa de Vest. Cu toate acestea, specialistii anunta ca mini glaciatiunea care ar putea veni va fi una mai mica.


Oamenii de stiinta au identificat doua cauze majore pentru mica era glaciara: scaderea activitatii solare si cresterea activitatii vulcanice. Exista oameni de stiinta care sustin ca Mica Glaciatiune ar fi avut si unele cauze antropologice: asadar, se speculeaza ca depopularea Europei din timpul Mortii Negre ar fi favorizat reimpadurirea si prin urmare, inmagazinarea unei cantitati de carbon mai mari in atmosfera, lucru care a condus la prelungirea micii ere glaciare. Mica glaciatiune a avut un efect negativ asupra activitatii economice si asupra agriculturii in mod special. Prin urmare, mai multe perioade de foamete au avut loc in unele regiuni.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.