joi, 11 iunie 2015

Trece timpul mai repede?

Pentru multi dintre noi, fiecare luna care trece, se pare a fi mai scurta decat precedenta. Multora dintre noi nu le vine sa creada ca in multe magazine deja apar ornamente de Craciun, iar daca semneaza un cec, ar putea fi surpinsi de trecerea din anul 2015 spre 2016.

Toate ceasurile bat la fel, insa unele studii au aratat ca, odata ce crestem in varsta, nu simtim timpul in acelasi fel. Psihoologii cred ca, pe masura ce imbatranim, perceptia noastra asupra timpului incepe sa se accelereze iar timpul chiar "zboara". Studiile arata ca, schimbarile biologice care se petrec in organismul nostru in momentul in care imbatranim, determina o reducere a dopaminei din creier, si are un impact major asupra ceasului nostru biologic.

De asemenea, psihologii sustin ca oamenii retin evenimente ale trecutului care au avut un impact semnificativ asupra lor. Suntem predispusi sa ramanem agatati de evenimente trecute importante- nasterea unui copil, moartea unui prieten- care ne par a fi trairi recente, chiar daca s-au intamplat acum cativa ani in urma. Realizarea faptului ca au trecut 10 ani de la nunta ta, cand tu defapt credeai ca au trecut doar 5, poate fi un lucru socant.


Cum putem "incetini" timpul


Bucura-te de moment. In loc sa iti amintesti, sa analizezi sau sa iei decizii etc., fa un efort pentru a-ti da frau liber gandurilor tale, si invata sa apreciezi fiecare minut si detaliu din viata ta.
Cauta experiente noi. Noile experiente sunt mai provocatoare si ne pot determina sa ne concentram atentia spre momentele actuale. Considera ca e perfect normal sa-ti schimbi rutina zilnica, iar astfel poti incepe un nou capitol in viata ta.


Studiile au aratat ca oamenii care simt ca au mai mult timp, au o tendinta de a fi mai fericiti si mai indepliniti sufleteste decat cei care sunt intr-o continua graba. Acestia duc o viata mai sanatoasa, cu mai putine dureri de cap si mai putin stres, si au si un somn mai linistitor.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.