joi, 25 iunie 2015

Joburi ce pot sau nu sa fie robotizate

In modul in care se intampla lucrurile in ultima vreme nu ar trebui sa ne fie de mirare ca se va robotiza totul. Mai nou se  pare ca fabrica de la Dacia cauta sa isi concedieze personalul de favoarea robotilor. Desi productivitatea creste ajungem oarecums a fim sclavii unor masini - se estimeaza la anul urmaor partea robotizata din aceasta fabrica va fi de peste 20%, cu ritm de crestere.

Este cert ca la un moment dat robotii vor fi tot mai prezenti in vietile noastre. Exista unele domenii in care se pare ca acest lucru este posibil si alte domenii in cadrul careia se pare ca robotii nu prea au cum sa fie "integrati". Iata o clasificare de acest gen:

  • Pilotaj. Exista deja functia de pilot automat, exista deja numeroase parti din pilotarea unui avion ce se pot realiza prin minima interventie umana si mai degraba cu programare a unor parti robotizate. In acest ritm se pare ca vom putea inlocui cu mult mai mult ceaa ce tine de piloti. 
  • Asistenti. Poate ca nu se va intampla sa inlocuim total asistentii din spitale insa cert este ca paturile robotizate spre exemplu sunt un viitor viabil. Exista deja un spital in Singapore unde paturile sunt deja cu tot felul de functii, cu masaj si deplasare ce nu trebuie sa implice efort uman. 
  • Angajati ai hotelurilor. De la cameriste si pana la majordomi care sa livreze la usa ta ceea ce iti pofteste inima robotii pot suplini chiar foarte bine prezenta umana. Se intampla deja desi cu functii limitate, in California. Asta inseamna livrari in camera sau un efort de a se livra orice tip de serviciu/produs. 
  • Asistenti in invatamant. Desi la noi un astfel de job nu este atat de popular sau chiar prezent, exista si posturi de genul asistentilor unor mari cadre didactice - de regula asta se intampla in facultate. Acestia ar putea si roboti de asemenea. 
Exista insa si domenii in cadrul carora robotii nu sunt tocmai de dorit. Daca ne gandim la domenii precuim cele de beauty, ce tin de imagine si de prezentare nu ti-ai dori sa vezi un robot defiland. Spre exemplu la Charm Studios Bucuresti frumusetile de modele nu ar putea sa fie inlocuite de ceva sau de cineva; la videochat admiratia fata de frumusetea feminina face ca domeniul in sine sa fie de baza. In aceeasi oala se inscrie ceea ce tine si de medii precum cele de fotomodele si de modele. Si iar ajungem la ideea ca pana la urma oricat de mult ne-ar ajuta robotii pana la urma interactiunea umana este necesara. Nu putem trai astfel asa ca robotii poate ca ne vor acapara in anumite domenii insa in egala masura for ramane limitati cu anumite aspecte/functii. 

Ne temem de ceea ce inseamna ca robotii vor fi din ce in ce mai prezenti in vietile noastre. Ne temem insa nu ne dam seama de faptul ca pana la urma acestia sunt creati tot sub puterea noastra, umana. 



0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.