marți, 30 iunie 2015

Evolutie

Din moment ce stiinta continua sa evolueze odata cu oamenii, cunostintele noastre despre teoria evolutiei ne pot determina sa credem ca aproape 99% din ADN-ul nostru este foarte asemanator cu cel al cimpanzeilor. O fi oare adevarat?

Daca ar fi sa asezi ADN-ul tau langa cel al unui cimpanzeu, acestea nu se vor sincroniza asa cum multi dintre noi ar crede. In ultimii sase- opt milioane de ani, cand ne-am desprins de stramosii nostri comuni, mutatiile genetice si selectiile naturale s-au schimbat foarte mult, determinand si o schimbare a genelor noastre intr-un mod radical.

Emily Elert, expert in acest domeniu, a declarat ca impartasim aproape 99% din ADN-ul nostru cu cel al cimpanzeilor, asta daca ignoram diferenta de 18% din genomul lor si cei 25% din a nostru. Si mai exista o alta problema: chiar si o neintelegere mica intr-o propozitie ii poate schimba intregul inteles sau nu, insa cateva mutatii in ADN pot determina, de multe ori, anumite schimbari uimitoare in aspectul indivizilor sau in comportamentul acestora, in timp ce alte mutatii nu fac o diferenta chiar atat de mare.

Schimbarile din ADN nu ne spun de fiecare data cat de similari sau cat de diferiti suntem fata de o anumita creatura. Acest lucru nu inseamna ca oamenii de stiinta nu stiu despre ce vorbesc, sau ca se afla intr-un intuneric adanc din cauza acestor modele nepotrivite. Cu toate ca nu suntem capabili sa asezam ADN-ul nostru langa cel al unui cimpanzeu, putem folosi ADN-ul in continuare, deoarece contine date despre relatiile evolutive intre toate organismele.

Ce importanta are ADN-ul in acest caz?

Comparatiile genetice intre oameni si cimpanzei nu sunt usor de facut, o cauza fiind si mutatiile genetice, insa, conform unei estimari, cele doua specii impart acelasi ADN in 99% din cazuri. Insa acest lucru nu este chiar atat de impresionant pe cat pare, datorita faptului ca cea mai mare parte din ADN are rol in functiile celulare de baza. Spre exemplu, oamenii impart acelasi ADN in proportie de aproape 50% si cu bananele. Cimpanezii au 48 de cromozomi, cu doi mai multi decat oamenii, crezandu-se ca acest lucru se datoreaza faptului ca, la un stramos uman, doua perechi de cromozomi au fuzionat intr-una.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.