marți, 23 iunie 2015

Ce se intampla cu creierul tau atunci cand incerci sa stai treaz

Cu totii ne-am aflat in aceasta situatie: te afli intr-o sedinta lunga, incercand sa-ti asculti cu disperare seful, in ciuda faptului ca ai avut parte de doar cateva ore de somn si esti foarte obosit. Incerci sa te concentrezi, insa singurul lucru care iti vine in fata ochilor sunt pleoapele, care incearca sa se inchida. In cele din urma, se intampla sa adormi in fata tuturor.

Stiinta explica ce se intampla:

In noul studiu, realizat de cercetatorii din Singapore, s-a descoperit ce se intampla exact cu creierul nostru atunci cand avem o oboseala de moment, cauzata de lipsa somnului. O echipa de neurologi au analizat 18 persoane in studiul lor, tinandu-i treji toata noaptea, intr-un laborator. Dupa 22 de ore in care nu au inchis un ochi, neurologii au rugat participantii sa se intinda intr-o cutie intunecata pentru a scana procesul din creierele lor. Provocarea: acestia trebuiau sa isi tina ochii deschisi pe parcursul procedurii de sase minute.

Bineinteles, participantii au atipit, asa cum se asteptau si cercetatorii, insa acestia i-ai tinut treji pe participanti. Cand li se inchideau ochii participantilor, cercetatorii au putut observa activitatea cerebrala a acestora, pe care au comparat-o cu participantii carora li s-a spus sa stea cu ochii inchisi. Neurologii au descoperit ca, in momentul in care participantii au inchis ochii, acestia au intrat intr-o stare de micro-somn, determinand o scadere a activitatii din talamus. Altfel spus, cand acestia inchideau ochii, de fapt determinau o inchidere a activitatii cerebrale fata de informatiile pe care le primeau din exterior.

De asemenea, cercetatorii au fost uimiti sa observe ca inchiderea ochilor in mod involuntar a determinat aparitia a unor activitati in creier, in ciuda oboselii participantilor. In cele din urma, acestia au observat o activare a zonelor frontale si din spate a creierului, responsabile pentru acordarea atentiei. Acest lucru nu s-a putut observa in cazul grupului care a fost obligat sa isi tina ochii deschisi.


Se pare ca, creierul nostru tine o lupta constanta intre odihna si momentul in care suntem treji, in momentul in care ne luptam sa tinem ochii deschisi. Din pacate, oamenii de stiinta nu au sfaturi pentru a ne determina sa fim fresh atunci cand suntem obositi.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.