duminică, 21 iunie 2015

Alimentele de confort

Ai trecut printr-o stare de suparare si, cu siguranta, ti-ai gasit alinarea in mancare: inghetata, un castron mare de cartofi prajiti cu mult ketchup si maioneza sau doar cateva tablete de ciocolata, si ai simtit ca, deodata, iti face mai bine.

Acestea sunt alimente de confort, iar dupa cum se vede, sunt numite in acest fel, dintr-un anumit motiv: oamenii de stiinta au dovedit ca mancarea ne aduce alinare atunci cand este consumata in timpul perioadelor de stres sau de nefericire.

Un profesor al Universitatii din Buffalo, care si-a petrecut timpul studiind acest sentiment universal de atasare fata de mancare, declara ca nu mancarea in sine e cea care ne ofera confort, ci mai degraba amintirile pe care le asociem cu mancarea. Shira Gabriel declara ca in momentul in care „mama pregatea ceva bun atunci cand eram  copii, ca adulti, asociem acel fel de mancare cu afectiunea pe care o primeam atunci cand mama gatea ceva gustos pentru noi. Daca eram burdusiti de afectiune, atunci asocierea pentru mancare este una buna. E mult mai mult decat mancarea in sine.”

Desigur, acest lucru explica de ce oamenii apeleaza la hamburgeri sau la ciocolata in aceste situatii de criza- vedem confort si facem legaturi cu momentele din copilaria noastra.

Ce s-a descoperit in urma studierii acestui obicei?

Studiul a cuprins monitorizarea a 100 de participanti voluntari, si s-au analizat obiceiurile alimentare ale acestora. Astfel, s-a descoperit ca participantii care au declarat ca au relatii stranse cu parintii au avut tendinta sa savureze alimente de confort, mai mult decat cei care nu au relatii bune cu familia. In plus, acestia au avut tendita de a se bucura de aceste alimente cand se simteau singuri sau nefericiti.

Asadar, conexiunea cu mancarea este o extensie a sentimentelor noastre fata de oamenii pe care ii asociem cu diferite tipuri de alimente. Data viitoare cand te simti trist, mai bine suna-ti familia in loc sa incepi sa mananci diferite tipuri de alimente.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.