joi, 21 mai 2015

Exista diamante in meteoriti?

Unii meteoriti din spatiu care au cazut pe pamant contini frragmente de mici diamantte. Un nou studiu sugereaza ca acestea s-au format pe o plaeta necunoscuta care s-a spulberat cu mult timp in urma.
In anul 2008, un meteorit a intrat in atmosfera Pamantului si a explodat deasupra desertului Nubian in Sudan. Acest moment a fost pentru prima data cand un meteorit a fost identificat din timp, inainte de a lovi planeta, iar vanatorii de meteoriti s-au grabit sa studieze zona unde a picat. O multime de fragmente din meteoritul Almahata Sitta, dupa cum este cunoscut, au fost recuperate.

In foarte scurt timp a devenit cunoscut faptul ca fregmentele de roca aveau in compozitia lor diamante. Acest lucru nu este unul surprinzator, deoarece multi astfel de meteoriti au diamante de obicei. Dar studiile recente arata ca aceste diamante erau cu mult mai meri decat orice s-ar fi putut vedea intr-un meteorit.
Conform oamenilor de stiinta implicati in studiul acestui domeniu, inseamna ca acestee diamante s-au format intr-un mod putin mai neobisnuit. Formarea diamantelor de mari dimensiuni se presupune ca ar avea loc in interiorul unei roci foarte mari- ca o planeta. Daca se dovedeste ca cercetatorii au dreptate, inseamna ca aceste diamante provin de pe o planeta care chiar a existat atunci cand sistemul nostru solar a luat nastere. Se presupune ca formarea sistemului solar ar fi respunsabila de spulberarea acestei planete in mii de fragmente.

Masaaki Miyahara de la Universitatea Hiroshima din Japonia, impreuna cu colegii sai, au analizat o multime de mostre ale meteoritului. Diamantele gasite au dimensiuni foarte mici, in jur de 40 microni, desi unul are o dimensiune de aproape 100 de micrometri. Cu toate acestea, unele diamante par a fi fost rupte, iar cristalele individuale au toate acelasi textura. Acest lucru sugeereaza ca aceste diamante mici au facut parte, la un moment dat, dintr-un diamant mai mare.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.