sâmbătă, 30 mai 2015

Educatia in aer liber

In ultima perioada se aude tot mai des de educarea copiilor in stil "free-range"- adica in aer liber. Acest lucru prespune ceva unic in America, chiar daca in Romania lucrul acesta e ceva obisnuit de foarte mult timp: parintii lasa copiii sa se plimbe singuri prin cartier. Autoritatile din Statele Unite au ridicat doi copii, in varsta de 10 si respectiv 6 ani, si i-au tinut la ei, ca semn de pedeapsa fata de parinti. Cum ar putea fi acest lucru plin de riscuri, cand cu o generatie in urma se practica o astfel de educatie? Pentru multi parinti, free range implica niste riscuri foarte mari.

Da, multi am crescut in felul acesta cand eram mici- parintii ne trimiteau singuri dupa tigari, la varsta de 5-6 ani, si nu stateau cu frica ca nu ne vom mai intoarce acasa. Daca stam si ne gandim, lumea de astazi este mult mai sigura decat cea din trecut: mai putine accidente in trafic, chiar daca numarul de masini a crescut, si o rata mai scazuta a criminalitatii. De exemplu, in timpul generatiei noastre, un pedofil era nenea ala cu barba mare care statea ascuns in padure. Astazi lucrurile s-au schimbat putin: pedofil poate fi invatatorul sau un vecin de pe aceeasi strada cu tine.

Cu toate acestea, multi dintre noi nu practica acelasi tip de educatie cu copiii lor cum faceau parintii nostri cu noi. Si nu e din cauza ca viata a devenit mai riscanta, ci pentru ca sentimentele noastre fata de riscuri s-au schimbat. Este simplu: cerem un nivel de siguranta mai mare decat a facut-o orice alta generatie pana la noi.

De exemplu, bunicii nostri erau mult mai obisnuiti cu moartea decat suntem noi. Medicina se afla la un nivel primitiv, iar viata era mult mai violenta: multi dintre bunicii nostri s-au nascut in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. In mod treptat, am devenit mai atenti, iar in parte parte acest lucru se datoreaza faptului ca am devenit din ce in ce mai siguri.

1 comentarii:

  1. Nu am auzit de acest tip de educatie, insa sunt sigur ca atunci cand esti afara ai mintea mai limpede.

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.