joi, 7 mai 2015

Afla criteriile care stau la baza formarii unui stat

Statul este organizatia care detine monopolul asupra unor servicii pe un teritoriu delimitat de frontiere, fiind titular al suveranitatii si personifica din punct de vedere juridic natiunea.

Statul este forma de organizare principala si politica a societatii, rolul acestia consolidandu-se in perioada moderna si contemporana. Totusi, exista motive de a crede ca, rolul statului se va mentine timp de multa vreme, acesta capatand noi valente si valori iar atributiilor statelor mici se vor contopi cu acelea ale uniunilor de state, cum este cazul Uniunii Europene, de exemplu.

Daca este sa facem o analiza cat mai indeaproape a rolului statului, obervam ca aceasta depinde de factorii geografici cat si de cei politici.

Din punct de vedere politic, statul trebuie sa exprime doua criterii importante pentru o mai buna functionare. Primul criteriu politic este cunoscut a fi cel de recunoastere- in care statul se bucura de o persoanlitate pe plan international; al doilea criteriu fiind reprezeentat de suveranitate care descrie exercitarea puterii asupra populatiei ccare locuieste in acel teritoriu. De asemenea, suveranitatea se realizeaza in conditii in care sa nu fie limitate de un sistem legislativ care pleaca din exterior.


Astfel, din punct de vedere teritorial, un stat trebuie sa aiba un tinut propriu, cu limite mai mult sau mai putin recunoscute politic. De asemenea, acesta trebuie sa aiba o populatie care sa fie permanent rezidenta, acesta fiind in primul rand o institutie umana cara pune la baza, in primul rand, necesitatile societatii. Forma de guvernare si sistemul administrativ trebuie sa fie capabile de a pune in miscare functiile statale pe care populatia le solicita, iar o economie bine organizata trebuie sa exprime responsabilitatea statului pentru majoritatea activitatilor economice care se desfasoara in interiorul acestuia. Pentru o mai buna desfasurare a functiilor statului, acesta trebuie sa puna la dispozitia populatiei un sistem de transporturi si telecomunicatii.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.