joi, 15 ianuarie 2015

Cum fenteaza legea micile chioscuri

Stirea din ultimele zile despre micile chioscuri amplasate strategic pe langa scoli a starnit un val de nemultumiri. Sunt si eu parte din aceasta categorie. Si dintr-un motiv foarte simplu: de aici poti cumpara  orice, chiar daca esti minor.

Daca in strainatate la ora de pranz totul se inchide si angajatii au liber o ora sau chiar doua nu acelasi lucru ar face un roman. Pentru ca el vede oportunitatea, el vede sansa ca atunci cand toti au inchis el sa aiba sana sa mai vanda si sa iasa cu profit. Stim ca romanii sunt clasici in astfel de scenarii insa este prea mult cand platim cu propriile principii si cu intreaga societate de altfel. 

Ce se intampla. In micile chioscuri de pe langa scoli afaceristii s-au gandit ca au sanse sa aiba flux de clienti. Cu parinti care se grabesc si care ii alinta pe copii cu bani de buzunar elevii isi cumpara in fiecare zi mancare nesanatoasa la pachet de genul snacksurilor. E o idee deja clasica. Dar pentru ca se considera un magazin mixt introduc in lista lor de produse chiar si acele bauturi alcoolice sau chiar si tigari. Si le vand fara probleme chiar si cand un minor le cere. 

Nu se sfieste nimeni sa incerce, nu da inapoi comerciantul. Se bucura doar ca ii sunt cumparate. Rareori se intampla ca cineva sa ii intrebe cati ani au sau sa ceara buletinul. Dar minorii vin si cu scuzele de rigoare: e pentru tata sau cine stie cine. Ajungem astfel sa avem consumatori de alcool de la varste fragede si fumatori care inca nu au invatat ce consecinte are un viciu de acest gen. Pana cand educatia isi spune cuvantul tentatia i-a facut sa incerce. 

Ne dorim o schimbare si spunem asta mereu. Dar de ce nu am schimba ceva din noi mai intai? Tu, adult ce esti, de cate ori iti trimiti copilul dupa tigari si alcool? Ai face bine sa te gandesti de doua ori la asta. 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.