miercuri, 24 septembrie 2014

Cum se produc ouale

Indiferent de tara lor de origine "fabrica de oua" pare a fi o masinarie de ucis. Asta pentru ca la orice pas te lovesti de situatii destul de urate pentru omul de rand. Pentru acel ou de pe raft pe care il consumi iata ce se intampla:

  • 6 miliarde de masculi sunt omorati. Interesul este acela de a pastra gainile care sa dea oua asa ca masculii nu isi au rostul se pare. Cat despre carnea lor este o alta ramura de specializare asa ca fabrica de oua nu are nevoie de ei. 
  • O gaina ofera cate 300 de oua pe an. In mod normal si natural sunt in jur de 30 pe an si ouale sa fie doar pentru inmultire deci se intelege cat de suprasolicitate sunt gainile pentru productia de oua. 
  • In mare parte gainile sunt tinute in custi atat de mici incat nici nu pot sa respire prea bine, de aceea sunt frecvente bataile intre gaini. Cert este ca un consumator nu stie asta si nici nu resimte sresul gainilor. Dar ceea ce este interesat din aceasta poveste este ca gainilor li se taie ciocul din cauza acestui aspect. Si de aici o intreaga problema caci ciocul lor este sensibil si ajung sa moara din acest proces. 
  • Daca in mod normal o gaina sanatoasa traieste pana la 15 ani in ferme ele ajung la abator dupa un an cand sunt "epuizate" de oua. 
  • Carnea pe care o consumam nu este de mirare ca este plina de hormoni caci se doreste o productie si de oua insa si de carne cat mai mare si mai rapida. Si pana sa ajung la abator multe gaini mor si sunt fie sufocate de lipsa de spatiu, de caldura si varii motive. Insa tot ajung ulterior la consumator.
Mai este in astfel de conditii carnea de pui una sanatoasa? 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.