vineri, 26 septembrie 2014

Ce trebuie sa stii daca intentionezi sa lucrezi in strainatate

Nu poti avea incredere in oricine pare sa fie regula de baza dupa care se ghideaza toata lumea. Mai cu seama cand tine de munca in strainatate si nu iti permiti sa pleci in tara straina fara sa iti asiguri locul de munca.

Asa ca pana sa iei o decizie si sa consideri ca mergi mai departe tine cont de:

  • Verifica agentia de plasare de munca la fortele de munca. In forme legale aceasta trebuie sa existe la verificare. 
  • Contractul pe care ti-l vor pune la dispozitie trebuie sa specifice clar durata, plata si locul cu specificatia clara pe ce post vei merge. Sporuri, cum sunt concediile si modalitatea de plata sunt de asemenea detalii ce le vei gasi aici. 
  • Chiar daca vei merge la munca in strainatate nici nu conteaza unde contractul de munca trebuie sa fie unul sigur, in vigoare, legal si in limba romana. Nu se poate invoca scuza ca trebuie sa stii deja limba straina. 
  • Trebuie sa stii ca daca se percepe sa spunem o taxa, un tarif pentru plasare de forta de  munca aceste aspecte se spun clar. Daca tariful este necesar de dat angajatorului din strainatate agentul din tara nu are dreptul sa ti-l ceara. In plus, acel comision trebuie sa se restitutie in cazul in care nu se respecta conditiile locului de munca gasit. 
  • Ti se pot cere si alte sume de la banii platiti pentru redactarea de CV-uri si de promovare si asa mai departe. In astfel de cazuri nu sunt sanse sa primesti banii inapoi nici macar daca nu se concretizeaza colaborarea cu gasirea unui loc de munca. 
Nu este usor sa pleci in strainatate. Nu este usor sa ai incredere in cineva asa ca pana la marele pas mai bine te gandesti in ce masura ai sanse sa nu devii un rob pe plantatie. 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.