sâmbătă, 16 august 2014

Locuri si orase care pot disparea oricand

Cateva locatii si orase din aceasta lume imensa in care ne ducem vietile de zi cu zi sunt amenintate cu disparitia pe zi ce trece. Nu numai ca sunt niste locatii uimitoare si pline de istorie, insa aceste zone sunt o marturie a timpurilor trecute, care cu greu le mai putem readuce la viata si pe care le-am aflat din carti si din legendele povestite de altii mai in varsta. 

Olympia

Acest oras istoric si antic este locul de nastere al Olimpiadelor care se desfasoara in zilele noastre din patru in patru ani, si de asemenea este si locul de bastina al zeilor, sau mai bine zis a fost. In ziua de azi, flacara olimpica este inca nestinsa in inima orasului si este transportata de fiecare data oriunde sunt tinute jocurile olimpice din anul in cauza. 

In mod ironic, focul este cel care ameninta locul de origine al jocurilor preaiubite de toata lumea. In anul 2007, cateva incendii ce au fost pornite de catre incendiatori s-au intins cu repeziciune de-a lungul tarii, provocand peste 60 de pierderi de vieti omenesti. 

Flacarile au fost cu greu stinse de catre echipele curajoase de pompieri, exact inainte de a ajunge sa incendieze si orasul istoric in care s-au tinut pentru prima data jocurile olimpice. Din cauza incalzirii globale, focul a devenit foarte des intalnit si mult mai puternic, amenintand cu incendierea zonei pana la temelii si facand ca protejarea acesteia sa fie in zadar. 

Zona arheologica Chan Chan

Chan Chan, care se bucura de titlul de cel mai mare oras pre-columbian care a fost descoperit vreodata si cel mai intins oras de chirpici, ocupa o suprafata de 20 de kilometri din pamanturile peruviene. Acesta a fost mai intai locuit de catre populatia Chimu. care a impartit orasul in noua citadele diferite, fiecare dintre acestea fiind autonome. 

Chan Chan a fost de asemenea etichetat de catre antropologi drept "prima societate de inginerie adevarata din Noua Lume". Proiectele acestora. cum ar fi sistemele de irigatii care aprovizionau intreg orasul si incercarea acestora de a crea un canal masiv care s-ar fi putut intinde pana la Chicama River pe o intindere de 80 de kilometri la nord, nu au fost ascultate de catre Europa civilizata. Orasul a dainuit pentru mai mult de 600 de ani inainte ca Imperiul Incas sa il preia sib stapanirea lui. 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.