marți, 24 iunie 2014

La nunta doar duminica

Dupa randuielile pe care le stim impuse de biserica si de traditie nuntile nu se fac in anumite zile. Fie ca este vorba de post, de o sarbatoare importanta reprezentantii bisericilor nu vor accepta oricum si oricand sa oficieze astfel de ceremonii. Mai nou insa nuntile vor fi posibile doar duminicile.

Daca in stilul modern lumea alege ziua de sambata pentru cununie pentru ca a doua zi sa aiba timp si de a doua petrecere exista zone mai ales cele rurale unde o astfel de practica nu este acceptata. Insa nu pentru ca ar fi unul cu moft ci pentru ca obiceiul asa este. Cu alte cuvinte se respecta intocmai o lege nescrisa pana la urma. Avand in vedere ca oamenii aleg sa se casatoreasca tocmai in spritul crestin ar trebui sa existe si un interes pentru modul in care se face asta, dupa legi strict respectate.

Dar cum controversa nu are cum sa se opreasca ajungem sa ne intrebam cum si cat avem voie sa facem anumite lucruri. Ca si cu postul; trebuie sa o faci insa nu de dragul de a face asta. Chiar si cu gandul poti pacatui asa nu e de mirare ca in istoria religiei exista atat de multe istorisiri despre cei care se retrageau in pustietate pentru rugaciune. Ar trebui sa nu mai respiram, sa nu mai gandim pentru a fi puri in adevaratul sens al cuvantului.

Daca se va respecta cu adevarat sau nu ceea ce biserica spune despre zilele de duminica ca singurele zile pentru care se pot oficia casatoriile ramane de vazut. Insa cu siguranta ca vor exista si exceptii caci unii sunt si ei moderni si pe principiul romanului de a fi cel cu exceptie care face si un profit din asta vor exista "lupte" despre asta pana cand se va ajunge la un numitor comun. Intrebator este cati se vor "supune" unor reguli care din motive practice te incurca sau nu.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.