joi, 5 iunie 2014

Cum stam la capitolul bataie

Copiii din Romania sunt batuti. Asta se intampla cel putin o data in viata lor, cel mai adesea in copilarie. Insa este de ajuns aceasta singura data pentru a ramane cu o trauma ce te urmareste tot restul vietii. Intr-un stil poate mai putin barbar bataia se poate confunda insa atat de usor. Scuturat usor si certat este pentru unii tot o forma de agresiune fizica.

Un studiu realizat de cei de la "Salvati Copiii" arata ca unul din 5 adulti considera bataia ca rupta din rai. Poate ca lor le usureaza munca de a tine sub control total un copil, de a nu sta cu ochii pe el ca pe butelie. Acelasi studiu arata ca jumatate din copiii tarii sunt batuti. Si pentru ca fi mai clari si a intelege ca exista o problema reala bataia se defineste aici cu agresiunea fizica, cu lingura de lemn, cu o curea sau chiar cu un bat, aceasta fiind deja o varianta clasica.

Facem, dar nu spunem. Asa se face ca doar unul la 200 de parinti recunoaste fapta sa. Si culmea, avem legi insa nu iese nimic din asta. Avem copii batuti si nu credem ca este o problema. Cum sa constinetizam mai bine situatia?

Intrebati despre aceste cazuri, sub anonimat desigur, parintii spun ca mai aplica si o corectie insa tine de faptul ca cei mici fac obraznicii si tot ei ca si adulti sunt trasi la raspundere. Ce s-ar intampla insa daca in fiecare caz s-ar aplica legea care duce chiar si la inchisoare pe ceic are isi bat copiii? Parintii considera ca acel copil le apartine si nu este al statului- vorba aceea, eu te fac eu te omor.

De frica, de rusine, din proasta sau lipsa de informare nu se raporteaza abuzurile desi ele clar exista. Nu se spune despre nimic desi si parintii sunt constienti de astfel de cazuri. Si nu este de mirare ca cel putin anul acesta Romania inregistreaza cea mai scazuta natalitate si acesta este doar un inceput de drum...

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.