miercuri, 26 martie 2014

Rusia a preluat cu forta toate bazele Ucrainene

Inainte de rasarit, in jurul orei 4 dimineata, Luni, fortele rusesti au luat cu asalt unul din ultimele baze Ucrainene ale negociatorilor militari in Crimea. Trupele au coborat din elicoptere si au folosit transportatoare blindate pentru a-si face loc prin portile unei baze din Feodosia in timp ce armata pro-rusa a aruncat cu grenade si au tras focuri in aer cu mitralierele.

Trupele Ucrainene, neinarmate s-au predat imediat, permitand fortelor rusesti sa-si completeze efectiv eradicarea militarilor Ucraineni din peninsula Marii Negre care a fost oficial anexata cu Moscova saptamana trecuta. De la 60 pana la 80 de soldati Ucraineni, multi cu leziuni minore, au fost vazuti legati la maini si bagati in camioane militare rusesti, in timp ce 2 dintre ei au fost raniti grav si au fost transportati cu elicopterul. De cand s-au mutat in Crimea, pe 27 Februarie, fortele rusesti au ocupat metodic navele maritime Ucrainene si majoritatea bazelor militare din regiune.

Duminica, fortele rusesti au luat cu asalt baza aeriana Belbek, de langa Sevastopol si i-au retinut comandantul, Colonelul Yuli Mamchur, care lipsea pana si Luni seara si cel mai probabil a fost capturat de rusi. Mamchur a fost cunoscut de lume pe 3 Martie, cand cu curaj si-a marsaluit trupele, neinarmat, sa confrunte soldatii Rusi inarmati pana in dinti care le-au capturat o parte din baza si i-au tinut departe de sarcinile zilnice. De duminica seara, bazele ucrainene au fost preluate, iar doar 3 nave au ramas in mainile ucrainenilor, dar au fost capturate mai seara in aceiasi zi.

Pentru a usura tensiunea si sa domoleasca vestul, Rusia a semnat permitand sa fie supravegheati de Organizatia pentru Securitate si Cooperare din Europa, pentru a evalua situatia. La misiunea organizatiei, care va fi tinuta in Kiev, va lua loc in 9 orase Ucrainene, dar nu va intrea in Crimea.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.