joi, 6 martie 2014

Incepi o afacere? Ai nevoie de un plan

Orice lucru facut necesita un plan bine pus la punct. Ori cand vine vorba de o afacere este musai sa stii incotro o vei lua. Este adevarat ca in afaceri vei risca de asemenea, vei fi in situatia in care va trebui sa decizi incotro o vei lua insa cu riscuri asumate. Pana la astfel de puncte sa pui pe picioare o afacere inseamna sa tii cont de cum ar putea evolua aceasta.

Planul de afaceri este un prim pas spre ceea ce se va concretiza. Este necesarul pentru evaluare, pentru estimare de costuri. Intr-o astfel de situatie nu tei vei adapta dupa caz, nu te vei schimba dupa cum bate vantul cum spune romanul. Un plan de afaceri e ca si batut in cuie pentru ca profitul sa existe, pentru ca afacerea sa se dezvolte, pentru ca investitorii sa isi asigure o rentabilitate. Pana la urma nu toata lumea isi permite sa inceapa o afacere pe cont propriu, cu buget propriu. Si acum incepe aventura, cu nevoia de a justifica in fata celor care te pot imprumuta cu bani ce se intampla cu afacerea, care sunt sansele ca totul sa mearga ca pe roate.

In unele cazuri exista fonduri europene sau de orice fel insa nerambursabile, bani ce vor completa ceea ce tu vei avea pentru a dezvolta o afacere. Sau poate fi vorba de banci, cele care au nevoie de garantii pentru afacerea pe care incerci sa o pui pe picioare. In orice caz planul este cel care sa demonstreze cum, de ce, prin ce factori si concret modul de functionare si de dezvoltare a unei afaceri.

Un astfel de instrument de planificare tine de o complexitate de un inalt nivel. Pentru ca o afacere sa mearga trebuie sa existe profit, strategie de marketing, costuri si investitii, manegement si planificare, organizare la orice nivel, din toate punctele de vedere. Dupa un studiu pe piata, cercetari si posibilitati exploatate trebuie sa tinem cont de ca un astfel de plan nu este totusi concretul produselor pe care le vei face, produce, comercializa. Dar astfel ai o mai mare vizibilitate a ceea ce trebuie sa faci, ceea ce urmeaza sa faci, ce este mai bine. Cand vine vorba de bani si de investitii nu poti merge cu ochii inchisi oriunde te-ar duce valul de moment. Si poate ca astfel de principii nu se vor schimba niciodata, pentru ca principiul de baza cand vine vorba de bani ramane neschimbat: fa ceva bun, cu cap si pe termen lung.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.