joi, 6 martie 2014

Crimeea invadata!

Rusia a invadat cu forta militara Crimeea, regiunea straina a Ucrainei, multi dintre invadatori nu poarta insigna militara potrivita, acel numar fiind peste 15.000.
Ucraina este impartita intre majoritatea ucraineana si o minoritate semnificativa de rusi. Intre Rusia si Ucraina sunt legaturi istorice profunde inca de cateva secole, iar aceasta legatura este puternica in mica peninsula din Crimeea, care este casa flotei rusesti din marea neagra, o patrime din toata flota militara ruseasca. Navele si marinarii locuiesc in zona sub arenda de termen lung a Rusiei cu Crimeea.
Justificarea invaziei, dupa cum spune si presedintele Rusiei, Vladimir Putin, este sa protejeze cetatenii rusi din Crimeea si sa asigure siguranta flotei navale, sa protejeze minoritatea ruseasca din Ucraina si sa stabilizeze situatia politica.
Rusia doreste o revenire a unei intelegeri negociate in trecut intre regimul pro-european curent in Kiev si regimul pro-rus al presedintelui Yanukovich, a carui regim a fost scos de la putere dupa ce a tras cu lunetisti in adunarea de protestatari din Kiev cateva saptamani in urma.
Vestul in general, la fel ca si Statele Unite, a condamnat actiunile Rusiei invadand o natiune straine fara referinta la natiunile unite. Asta este o violare clara a legilor internationale din punctul de vedere al lumii din afara Rusiei. Pana si China, care fiind aliat devotat al Rusiei in astfel de situatii, pare sa se distanteze de invazie.
NATO probabil vor mari colectarea de inteligenta, vor dirija distribuirea de informatii si sfatuirea fortelor ucrainene si potential va furniza ajutor logistic si in alte forme.
Situatia este foarte schimbatoare si periculoasa si posibilitatea ca fortele rusesti si cele ucrainene sa inceapa o lupta este foarte ingrijoratoare.

Speram ca Natiunile Unite vor fi capabile sa lege o intelegere prin care Rusia sa renunte si sa-si retraga trupele, cu negocieri care vor urma pentru protejarea cetatenilor Rusi si proprietatea Ucrainei. Pana atunci Vestul va fi probabil sub presiunea Rusiei, in timp ce invazia continua in peninsula Crimeea.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.