marți, 4 martie 2014

Cele mai ciudate forme de fobii

Fobia, frica de ceva anume, se manifesta ca repulsie fata de motivul in sine, o aglomerare de ganduri ca iti poate face rau. De neexplicat ar spune unii insa exista o trauma din trecut care ar putea sa devina motivul pentru care dezvoltam o frica. Teama de intuneric sau de spatii inguste sunt printre cele mai comune forme. Insa sunt fobii pe cat de greu de inteles pe atat de ciudate ca si denumire.

  1. Teama de ziua de vineri, 13. O zi cu ghinion daca ointrebam fatalistii, o zi de groaza asa cum si filmele arata. Desi tine de un mit, de fictiune, uneori de superstitie unii au o teama exagerata de o astfel de zi. Se numeste paraskavedekatriafobie, vine din greaca si se refera exact la cuvintele ce denumesc ziua de vineri si numarul 13. La fel de greu de pronuntat, la fel de greu de crezut, dar exista. 
  2. Culrofobia este teama de clovni. Este adesea asociata cu cei mici insa nici adultii nu sunt mai prejos. Poate afecta orice persoana, de orice varsta, cand un clovn ce culmea intentioneaza sa ne binedispuna devine imaginea sinistra de groaza. 
  3. Teama de tot sau panfobia. Este mai mult decat o exagerare, tinand de persoane care se cred mereu in alerta pentru ca cineva le doreste raul. Desigur, suna a paranoia si poate avea un substrat de boala concreta. 
  4. Pteronofobia sau " nu ma gadili cu o pana". Teama de a fi gadilat cu o pana poate fi dusa la extrem. Cu o presiune ce se accentueaza din cauza unei traume. Nu este de mirare ca din dorinta de a se amuza o persoana care se gadila devina agitata si chiar poate lesina sau se poate transforma la propriu. Unii ajung pana la punctul de a dezvolta o fobie. 
  5. Neofobia implica teama de a accepta ceva nou. Practic cufundat in stilul propriu unora le este frica sa incerce o adaptare. 
Si lista poate continua in acelasi stil- stiai ca exista si o fobie pentru teama de a fi ingropat de viu? 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.