luni, 8 aprilie 2013

Bagati la cap dragi elevi!



Va spuneam intr-un articol precedent in care vorbeam despre scoala romaneasca, denumita pompos sistemul educational romanesc, faptul ca azi nu am fost la facultate si ca am dormit pana la ora 12. Se mai intampla odata la 2 saptamani sa prind o astfel de zi lejera, poate chiar o saptamana lejera. De aici mi-a venit ideea dragi fosti colegi elevi sa va zic cateva chestii pe care e greu foarte sa le realizati voi ca parte implicata in sistem.

In primul rand, in scoala stati pe banii parintilor. Stiu ca e naspa scoala romaneasca, stiu ca toti vreti sa scapati de parinti si sa mergeti apoi cat vedeti cu ochii, preferabil la facultate. Insa pana atunci, stati pe banii parintilor, iar oricat de rau sau de bine ar fi acest lucru, se presupune ca voi nu aveti altceva de facut decat sa invatati si apoi sa iesiti la o bere cu prietenii, unde sa discutati despre cele mai noi telefoane si sexy fete.

Nu uitati ceva important, daca alegeti sa va distrati prea mult nu o sa prea puteti niciodata recupera o parte din cunostiinte din liceu si aveti mari sanse ca la bacalaureat 2013 sa fiti suparat pe toata lumea din jurul vostru. Nu stati nici foarte mult cu ochii in carte caci viata nu e ca in manualul de sociologie sau matematica si la sfarsit iti da cu rest...nu se pupa, nu se potriveste ceea ce ai invatat din manual cu viata!

Invatati si din greselile prietenilor. Nu va ganditi nici ca scoala nu e buna la nimic si ca oricum mergeti la mama in Italia la curatenie, caci nu o sa puteti sa traiti o viata intreaga din asta si plus de asta, nu se stie cum o sa fie peste 10 ani de exemplu. Puteti sa faceti o viata intreaga curatenie la straini?

Nu va bazati de exemplu nici pe extrem de multa scoala. In Romania multe locuri de munca se bazeaza pe PCR (Pile, Cunostiinte, Relatii) si poate chiar pe norocul si farmecul personal. Banii nu sunt totul in viata. Sexul e important insa nici ala nu tine pana la vesnicie. Cand nu aveti nimic de facut si colindati Facebook-ul ganditi-va la un singur lucru: stati pe banii vostri.

Nu cautati inamici si dusmani caci e imposibil sa identificati in jurul vostru "inamicii" datorita carora voi o duceti asa greu, nu aveti repere si nici idee cum vreti sa va traiti viata, nu stiti ce vreti sa faceti in viitor sau nu va petreceti timpul cautand vinovati.

Renuntati la stereotipurile cu privire la munca, mandrie, respect, bani usor facuti. Viata nu e ca la manual si nu exista nicio reteta pentru succes, insa munca te poate face liber! Renuntati pentru o perioada la intrebarile ce fac dupa liceu, ce fac dupa facultate sau ce fac cu facultatea de ... ? Totul din pacate tine de puterea de adaptare la un sistem nemilos.

Mai urmeaza.



0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.