joi, 14 ianuarie 2016

Cele mai neinspirate parole ale anului 2015

An de an apar noutati, ba chiar luna de luna sau saptamana de saptamana. In domeniul tehnologiei, in ceea ce priveste aplicatiile acesteia si in orice alt domeniu care ajunge in cele din urma sa ne imbunatateasca viata. Exista insa unele lucruri care nu se schimba prea usor - aceasta este situatia celor mai neinspirate alegeri de parole pentru diverse conturi de utilizator create online.

Cum mai poate fi vorba de securitate, atunci cand cineva alege ca parola "123456"? Cum te poti baza, in conditiile in care exista mecanisme de decriptare si depistare a parolelor pe care le folosesc hackerii, ca o parola de genul "password" nu va fi aflata imediat? Se pare ca exista inca utilizatori care le folosesc; chiar daca par idei originale, nu sunt deloc alegeri recomandate de parole intrucat siguranta datelor poate fi afectata.

Poate ca unii dintre noi ar trebui sa treaca in lista de rezolutii la inceputul unui nou an crearea de parole mai bune. In cazul in care iti gasesti parola in urmatoarea lista, ar trebui sa iti propui si tu o astfel de rezolutie, in cazul in care nu vrei sa-ti fie sparte si accesate conturile de persoane nu tocmai binevoitoare.

Cele mai neinspirate parole ale anului 2015, comparativ cu anul 2014, se prezinta dupa cum urmeaza:

  • 123456 - pozitie mentinuta
  • password - pozitie mentinuta
  • 12345678 - urcare cu 1 loc
  • qwerty - urcare cu un loc
  • 12345 - coborare cu 2 locuri
  • 123456789 - pozitie neschimbata
  • football - urcare cu 3 locuri
  • 1234 - coborare 1 loc
  • 1234567 - urcare cu 2 locuri
In aceeasi lista se mai includ: dragon, master, login, 111111, abc123 sau passw0rd (pare o idee buna inlocuirea literei "o" cu cifra "0", insa asa au gandit foarte multi si se pare ca nu e o alegere buna).

Daca vrei sa iti securizezi contul cu o parola in care poti avea incredere, iata cateva recomandari:
1. Foloseste minim 12 caractere, atat litere, cat si cifre sau simboluri speciale acceptate.
2. Capitalizeaza literele - majoritatea conturilor au optiunea "Case sensitive" cand vine vorba de parole.
3. Evita sa folosesti aceeasi parola pentru toate conturile pe care le detii.
4. In cazul in care nu ai idei despre cum poti concepe o parola sigura, cauta informatii online - le vei gasi si iti vor fi de ajutor.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.