miercuri, 16 septembrie 2015

Morala si religia

Trasatura de moralitate pare sa fie un loc destul de inghesuit. Un nou studiu sugereaza ca oamenii religiosi nu sunt mai predispusi sa fie mai buni sufleteste decat cei care nu participa la ceremonii religioase si nu se descriu ca oameni religiosi. Iar in timp ce acestia ar putea sa se opuna cu vehementa fata de cei din cealalta tabara, liberalii si conservatorii au tendinta  de a deveni egali atunci cand se vorbeste de moralitate.

Astfel, oamenii de stiinta au intrebat 1252 de adulti care apartineau de medii religioase diferite, din Statele Unite si din Canada, cu scopul de a afla ce fapte bune si rele au invatat din urma unei experiente petrecute in timpul unei zile.

Scopul acestui studiu a fost acela de a evalua moralitatea in ziua de zi cu zi a oamenilor, sustine Dan Wisneski- profesor de psihologie la Universitatea Saint Ptere din Jersey City, New Jersey, care a contribuit la realizarea acestui studiu.

Wisneski impreuna cu echipa sa de cercetatori au descoperit ca atat oamenii religiosi cat si cei non-religiosi au parte de un numar similar de acte morale. Acelasi lucru s-a descoperit a fi adevarat in cazul ambelor grupe de oameni ale spectrului politic. Iar indiferent de orientarea politica sau religioasa a acestora, participantii nu au avut tendinta de a savarsi un act imoral.

Morala rogorista a lui Kant sustine ca religia asigura fericirea in viata pamanteasca, astfel ca omul moral sau chiar si cel virtuos devine destul de multumit in sufletul sau, iar religia il ajuta sa fie mai fericit atat pe pamant cat si in viata de dupa cea pamanteana.

Dumnezeu si moralitatea


Dumnezeu este idealul moral, etern si vesnic, care se afla in fiecare om, dar in masuri si forme care nu se afl a doar in cer, ci intre cer si pamant. Vocea interioara a fiecarui credincios rasuna prin glasul pe care il are. Idealul moral-religios reprezinta sfintenia si contopirea cu sacrul. Valorile la care adera oamenii nu sunt numai religioase. Necredinciosul nu este imoral sau amoral, el respecta numai acele valori pe care le considera utile pentru el personal sau pentru comunitate.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.