luni, 31 august 2015

De ce nu se cloneaza oameni?

De foarte mult timp, subiectul care abordeaza clonarea umana ridica unele intrebari morale, de etica dar si stiintifice. Un motiv pentru care clonarea nu a fost pusa in practica nici pana in prezent consta in faptul ca nu ar avea nicio utilitate pentru omenire.

George Annas, bioetician la Universitatea din Boston sustine aceasta teorie. In mai multe state din lume, exista unele legi care isi ofera acordul atunci cand vine vorba de clonarea unei fiinte umane. Cu toate ca aceasta tehnica inca nu este una foarte bine pusa la punct, asa cum ar fi si normal, se pare ca oamenii de stiinta sunt de parere ca o clona realizata cu cunostiintele din prezent ar putea da nastere unui om cu anomalii genetice impresionante.

Exista o multime de surse de unde ne putem informa cu privire la genomul uman, insa tehnologia din ziua de azi ne face sa credem ca acest lucru ar putea fi unul extrem de simplu de realizat dar si mai ieftin decat in trecut. Si, cu toate ca am sti intreg procesul pe care ar trebui sa-l urmam atunci cand dorim sa cream o clona, nu am putea crea oameni normali, deodata ce ne-am baza proiectul clonarii numai pe genele obisnuite.

Cu toate ca in prezent clonarea umana nu reprezinta o idee stralucita, asta nu inseamna ca nu se va intampla in viitor.


Clonarea posibila peste 50 de ani

Sir John Gurdon sustine ca peste aproape 50 de ani, omenirea ar putea sa isi cloneze copii, fratii sau pe cei dragi. Cu toate ca exista o problema de etica atunci cand vine vorba de clonarea umana, aceste lucruri vor fi uitate in viitor, astfel ca oamenii vor reusi sa inteleaga ca metoda clonarii va fi utila mai ales din punct de vedere medical. Pana in momentul in care clonarea va ajunge sa fie posibila, tehnica si procesul de realizare trebuie imbunatatite - spun oamenii de stiinta, deoarece foarte multe animale clonate se nasc cu o multime de anomalii si mutatii genetice.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.