miercuri, 17 iunie 2015

Emotii

Emotiile negative ne fac un mare favor: ne salveaza de noi insine. Sunt semnale ca ceva nu merge bine si nu facem ceea ce trebuie- si sunt, de fapt, chiar benefice pentru noi.

Nimeni nu pune la indoiala sentimentul de a ne simti bine. De fapt, se pare ca in ultimii 20 de ani, toata lumea este in cautarea unui spirit cat mai pur si mai natural, in vederea realizarii unei legaturi intre multumire si extaz.
A te simti rau este cu totul o alta problema. Emotiile care genereaza sentimente neplacute au fost numite pacate- mandrie, invidie-, sau care trebuie evitate intr-o interactiune pozitiva- gelozie, frustrare-, sau care sunt identificate ca nesanatoase- tristete, rusine. Suntem guvernati de astfel de sentimente, iar apoi ne mustram pe noi insine pentru aceste simtiri. Pentru ca astfel de sentimente sunt pline de dezgust, adesea ele sunt numite negative, desi termenul de "negativ" este unul impropriu. Emotiile nu sunt negative sau pozitive. 

Ele sunt diferentiate in functie de cum le percepem noi, oamenii. Fiecare emotie imbina o multime de schimbari de motivare, psihologice, de atentie, perceptie sau de comportament. Fiecare componenta are un tel, indferent ca ne pregateste sa ne indreptam spre ceea ce dorim- furie; ne indeamna sa ne imbunatatim pozitia- invidie sau ne permite sa ne corectam o greseala- rusine.

Emotiile negative- rationale?

Avem o idee gresita despre emotii. Acestea sunt foarte rationale: acestea sunt mijloace pentru a ne ajuta pe noi sa ne atingem obiectivele, identificand probleme sau oportunitati, sugerandu-ne anumite metode prin care putem castiga sau pierde. Sunt unelte ale supravietuirii, fara de care, am fi disparut de mult.


Emotiile negative sunt esentiale nu numai pentru existenta noastra, dar, de asemenea, in mod ironic, ne fac sa ne simtim bine. Pentru a trai in armonie cu lumea si pentru a-i indura provocarile, este nevoie sa implicam intreaga gama de stari psihologice pe care le-am mostenit ca oameni.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.