vineri, 1 mai 2015

Sinceritatea online

Site-urile de socializare pot oferi informatii despre o persoana care te intereseaza, dar pe care n-ai avut ocazia sa o cunosti personal- cum ar fi, de exemplu, un candidat care doreste sa se angajeze folosind mediul online.

Atunci cand vizionezi profilul unei persoane, te astepti probabil si la o oarecare exagerare: o fotografie care avantajeaza persoana respectiva, avand un continut generos la categoria „despre mine”. Un nou studiu sugereaza ca utilizatorii retelei de socializare Facebook nu isi aranjeaza profilele de prezentare astfel incat acestea sa prezinte o imagine cat mai buna a lor.

In cadrul acestui studiu, unii cercetatori din Texas, Statele Unite, au accesat profilele participantilor la studiu, vizualizandu-le, dupa care au estimat rezultatele pe care acestia le-ar putea obtine la un test obisnuit de personalitate, ce implica indicatori ca: extraversie, agreabilitate, nevrotism, deschidere si constientizare.  Ulterior au comparat aceste aprecieri bazate pe profilele de Facebook cu scorurile obtinute efectiv de subiecti la testele de personalitate la care au fost supusi si cu caracterizarile facute de 4 dintre prietenii virtuali ai subiectilor.

Rezultatele acestui studiu au corespuns pentru patru din cei cinci indicatori anterior amintiti, mai putin pentru nevrotism, despre care se cunoaste a fi foarte greu de evaluat, in general.

Asemenei oricarei estimari bazate pe informatii provenite din mediul online, profilele participantilor nu au fost foarte exacte, insa s-au dovedit a fi mult mai aproape de imaginea subiectilor despre ei decat s-a crezut. Aceasta corelatie moderata este echivalenta cu gradul in care cineva poate ghici trasaturile de personalitate ale unui interlocutor la prima vedere.


Asadar, vizionarea profilului pe Facebook sau pe o oricare alta retea de socializare al unui posibil angajat ar putea ajuta sa se intuiasca daca acesta este potrivit pentru locul de munca vizat.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.