miercuri, 13 mai 2015

Afla care este comportamentul materialelor la anumite tensiuni

Ai rupt vreodata o bucata de bomboana in jumatate pentru a o imparti cu un prieten? Aceasta distractie este o modalitate de a studia stiinta materialelor, care include invatarea modului de a rupe diferite materiale in anumite conditii.

Oamenii de stiinta si o serie de ingineri au ca subiect de studiu diferite materiale, cum acestea se indoaie si se rup, dar si cum ar putea sa le faca mai puternice. Acest lucru permite oamenilor de stiinta de a ajuta la dezvoltarea unei  structuri mai puternice si mai sigure. Materialele se pot comporta diferit, in functie indinere, indoire sau dupa modul de a se comprima. Daca ai intins sau ai indoit un material un pic, acesta ar putea reveni inapoi la forma sa initiala. De exemplu, gandeste-te ce se intampla atunci cand indoi o rigla de metal sau plastic usor. Acest tip de comportament „elastic” este numit deformare elastica. Aproape toate materialele vor arata un comportament elastic inainte de a rupe.

Dar ce se intampla daca indoi sau intinzi un material prea mult? Unele materiale vor continua sa se deformeze, dar tin permanent forma lor curbata. De exemplu, gandeste-te ce se intampla atunci cand indoi o agrafa pentru hartie. Aceasta se numeste deformare plastica. Materiale care pot suferi o multime de deformari plastice sunt numite materiale ductile. Alte materiale se vor rupe foarte brusc, atunci cand sunt indoite prea mult-de exemplu, un conducator de lemn sau creion. Materiale carenu sufera o deformare plastica se numesc fragile.


Dar comportamentele de materiale nu sunt intotdeauna aceleasi. In anumite conditii, cum ar fi temperatura- poate avea un mare efect asupra modului in care materialul raspunde. Inginerii care construiesc structuri in aer liber (cum ar fi poduri) trebuie sa isi faca griji cu privire la modul in care schimbarile de temperatura vor afecta comportamentul unui material. Cu siguranata nu ti-ai dori ca o structura frumoasa si robusta sa se prabuseasca brusc daca afara este cald sau frig! 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.