vineri, 30 mai 2014

Paradoxul lumii moderne

Cand credeam ca ne vom castiga libertatea suntem pusi in fata faptului si ne dam seama ca ce e prea mult strica. Ne vedem condusi de cei care ne fura, ne certam public, ne balacarim la TV si nu mai gasim ceva educativ in  programe. Sunt efectele unor libertati pentru care am omorat la propriu. Si la ce bun?

In lumea moderna am putea sa ne consideram traind intr-un paradox. In trecut spre exemplu, pe perioada sclaviei rasismul era in floare si se considera ca cei cu pielea inchisa sunt sclavii pentru ca saracia ii impinge sa fie muncitori de rand, pe camp, in bataia soarelui. Cine era domn isi permitea sa plateasca pe altii pentru munci si avea pielea alba, ferita de razele soarelui. Acum ne place bronzul si tenul inchis caci e la moda si hot cum obisnuim sa spunem.

Nu acelasi lucru se poate spune despre cei care au tenul mai inchis si isi doresc, culmea, situatia inversa. In Asia si Africa cei care isi permit luxul de a investi mai mult in aspectul fizic prefera sa isi albeasca tenul. Tehnica se bazeaza pe anumite injectii cu creme speciale, menite sa deschida nuanta tenului. Se poate ajunge la o diferenta de culoare 10 ori mai deschisa.

Ce-i drept nu sunt atat de accesibile aceste sesiuni de tratament caci doar o singura injectie ajunge sa coste cat un salariu pe o luna in medie, aproximativ 70 de dolari. Insa cei care au apelat la o astfel de metoda spun ca se merita de vreme ce aspectul fizic este vizibil schimbat de pana la 6 ani de intinerire.

Dincolo de placerea proprie se pune pret pe dorinta de angajare pe un post mai bun. Ajungem din nou la un paradox al vremurilor moderne- in Asia numai cei cu pielea foarte deschisa au sanse mai multe de a se angaja pe un post excelent asa ca femeile se cremuiesc de zor pentru a fi in standarde.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.