marți, 18 martie 2014

Cascatul, reflexul contagios

Ai observat si tu ca in momentul in care cei de langa tine casca parca instant ai si tu tendinta sa faci asta? Te opui insa pana la urma ti se si induce ideea de somn si oboseala. Afla cu stupoare poate ca inca nu exista o explicatie certa pentru asta. Pur si simplu cercetatorii inca nu au descoperit de ce avem aceasta reactie insa stim ca si cand privim intr-o fotografie pe cineva cascand suntem tentati sa facem acelasi lucru. Mai mult decat atat pana si animalele de companie fac asta, vazand si la stapanii  lor.

Cascatul este un reflex ce nu il putem controla. Poate de aceea ne apuca din senin sa avem tentatia de a face la fel ca cei din jur. Ce se intampla de fapt in acest proces? Muschii faciali sunt cei care se incordeaza, intervine si un proces de inspiratie si expiratie profunda. Multi coreleaza totul cu nevoia de somn, cand suntem obositi. Insa mai mult decat atat cascatul se pare este benefic si necesar din cand in cand pentru organism. Acest fenomen oxigeneaza mai bine creierul mai ales in perioade de inactivitate.

Fara cauze clare sau studii care sa certifice de ce cascatul este contagios singurele raspunsuri ce ni se dau se refera doar la o amanuntire a procesului in sine. Stiai ca in timpul cascatului se produce o substanta uleioasa? Aceasta are menirea sa ajunga la plamani si sa usureze respiratia. Si in timpul acestui proces creierul isi creeaza un confort pentru situatiile in care este obosit, plictisit sau mai putin activ.

Stiai ca cascatul elibereaza si o tensiune din urechi? Pentru avioanele vechi ce nu aveau pe atunci un sistem de reglare a presiunii  insotitorii de zbor recomandau ca pasagerii sa exerseze cascatul pentru a resimti o scadere de presiune la nivelul canalului auditiv.

Data viitoare cand vei casca gandeste-te ca nu tine numai de oboseala pe care o resimti. Ciudat, nu-i asa?

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.