vineri, 31 ianuarie 2014

Ce se intampla cu cititorul dupa lectura

Sa citesti inseamna nu numai o placere de moment caci stimuleaza creativitatea si vine cu un substrat educational totodata. Lectura este o forma de a te educa, de a te autoeduca. Si daca privim totul din punct de vedere stiintific se pare ca cititul are influente impresionante asupra cititorului. Asadar, cercetatorii americani au realizat un studiu in acest caz, iar rezultatele sunt uimitoare.

Se pare ca la nivelul creierului se inregistreaza schimbari notabile influentate de citit, un efect ce se pare ca persista de pana la 5 zile dupa ce s-a incheiat lectura. Activitatea de asa natura a fost inregistrata la nivelul neuronilor din cortexul temporal stang, regiunea senzorio-motorie primara a creierului, cea care de altfel se asociaza si cu receptivitatea limbajului. Practic se induce o idee chiar daca ea nu exista, creierul incearca sa se convinga ca realizeaza o actiune care de fapt nu exista in realitate.

Cu alte cuvinte ceea ce citim ne influenteaza atat de mult incat ne face sa ne raportam la povestea in sine si sa empatizam cu ce se intampla in lectura, sa ne identificam cu personajele din lectura. Nu degeaba romanele de dragoste sunt atat de apreciate si nu numai.

Studiul pe aceasta tema a avut in vedere scanarea creierului celor care recent terminasera de citit. Se pare ca si dupa 5 zile de la sfarsitul lecturii creierul continua sa fie influentat de lectura, cercetatorii numind acest fenomen "activitatea-umbra". Lectura nu este numai de placere si de totala relaxare de vreme ce ne deconectam de viata reala pentru a intra in lumea povestilor.



1 comentarii:

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.