marți, 10 decembrie 2013

Protestele pentru Rosia Montana continua

Pe principiul cautati aur un grup de activisti Greenpeace au protestat intr-un mod inedit fata de proiectul Rosia Montana. Daca nu noi sa ne iubim tara atunci cine? Cei de la Greenpeace! Nu este primul protest si cu siguranta nici ultimul insa de data aceasta s-a incercat o imagine mai accentuata fata de ce inseamna sapaturile si exploatarile de teren in cautare de aur.

Protestul Greenpeace

Declaratiile celor peste 50 de activisti ce culmea vin diferite zone ale lumii s-a bazat pe legea data de cei ce conduc tara potrivit careia orice corporatie poate sa exploateze resursele oriunde ar fi ele. Astfel ca au patruns in curtea cladirii Parlamentului si au inceput sa sape. Simbolic vorbind ar fi cautat dupa aur asa cum fac si cei de la putere. Daca aur doriti sa-l cautam!

Desigur protestul a fost insotit silentios de pancarde cu mesaje de genul "exploatare miniera aurifera". Asta pana cand au venit jandarmii si i-au ridicat pe toti. Insa amenzile ce pot sa le primeasca nu descurajeaza in a continua sa protesteze, poate poate se va schimba ceva.

Proiectul Rosia Montana este unul controversat. Unii spun ca locurile de munca ce vin ca parte din acest proiect sunt necesare de vreme ce mineritul este singura sursa de venit pentru toti din zona. Insa acest aspect nu este unul pasager? Riscam si ne vindem tara doar pentru asta? Aurul nostru valoreaza mai mult pentru a fi vandut asa pur si simplu. Implicatiile sunt mult mai mari astfel ca se blameaza si folosirea cianurei in procesul de exploatare miniera.

Sub o forma sau alta protestele fata de Rosia Montana continua. O reclama in acest sens cand Maia Morgenstern apare in prim plan si isi smulge podoabele de aur este si ea parte din aceeasi categorie a celor care vor sa demonstreze ca aurul de la Rosia Montana nu ar trebui vandut, exploatat, exportat. De impact insa doar cu speranta am ramas de a avea impact si in ochii celor care pot decide viitorul proiectului Rosia Montana.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.