luni, 26 decembrie 2011

Interviu cu Roxane.Bloggerita si viitoare studenta in Anglia




O cunosc pe Roxana de circa 2 ani. A fost o activista convinsa a Cercetasiilor Romaniei, mai pe intelesul nostru, o buna organizatoare, care a organizat in anul 2011 a 3 a editie a campului Sulina:Fun Hunting in cadrul centrului local “Lotus” din Tulcea.
Activitatea ei de voluntar a inceput undeva in anul 2008, moment in care a intrat in randurile cercetasilor. Pana in 2012, a participat la 5 activitati nationale, unde a stdiat ceea ce se presupune « metoda de invatare scout » pentru ca, in 2010, sa fie aleasa lidera a unitatatii de exploratori din cadrul centrului ei local. De asemenea a participat la 2 editii ale proiectului“Let’s Do It, Romania!, insa cele mai mari realizari ale sale au fost in perioada in care a activat ca lidera a centrului local Lotus Tuleca.A participat la organizarea “Festivalului Romaniei” (Google It) in Tulcea si a Campului Sulina: Fun Hunting” (unde au participat peste 90 de persoane din toata tara). Ea s-a remarcat prin implicarea ei si prin faptul ca a fost mereu aproape de membrii unitatii de exploratori, lucru care iaa fost rasplatit la jamboreea nationala RoJam (Google It) unde a iesit pe locul II la concursul“Care pe care » concurs organizat pentru lideri exploratorii.Ea este foarte apreciata de tinerii care i-a condus, si acest lucru s-a reflectat in scrisoarea pe care aceasta au prezentat-o si care a desemnat-o practic castigatoarea acestui loc II.

In cele ce urmeaza ii vom adresa cateva intrebari, mai ales datorita faptului ca telul ei principal este acela de a-si continua studiile in afara tarii, probabil intr-o universitate din Marea Britanie.

Roxana, ne cunoastem de aprope 2 ani, de pe internet, timp in care am avut ocazia sa aflu destul de multe lucruri despre tine...

Intr-o Romanie in care se promoveaza foarte putin activitatea de voluntariat ce te-a determinat totusi sa te inscrii in organizatiile mai sus mentionate?


Ai dreptate cand spui ca voluntariatul nu se promoveaza, dar vezi tu in momentul in care vrei sa te inscrii la facultate sau atunci cand vrei sa iti cauti un job esti mai bine vazut daca ai experienta practica. Daca esti intuitiv, te prinzi ca cel mai usor e sa te implici in activitati de voluntariat si sa iei diplome. Da, e o viziune mai pragmatica care o impartasesc martea majoritate a tinerilor, dar daca toti tinerii ar sti asta, s-ar baga numai pentru acest mic avantaj in activitati de voluntariat. Sunt o fana a activitatilor in aer liber, a aventurii. Imi place sa cunosc cat mai multi oameni si sa am de-a face cu tot felul de mentalitati.Nu stiu cum e in alte organizatii nonguvernamentale, dar la cercetasi, iti spun eu, iti faci un stil de viata.

Cum e sa fi printre putinii tineri care constientieaza importanta activitatiilor extrascolare in formarea individului?Si mai ales, cum e sa fi elev aspirant la titlul de student in strainatate?

E ciudat. E ciudat sa faci parte dintr-o minoritate. Nu pot spune ca esti privit cu ochi rai, dar nici nu primesti prea multe aprecieri datorita faptului ca lumea din jur este foarte reticenta cand vine vorba de activitati extrascolare.Inteleg ca la scoala ai baza teoretica, dar ce faci cu ea daca n-ai cum s-o aplici?


Consideri ca invatamantului romanesc ii lipsesc acest gen de activitati extrascolare?


Da... Penru a reliefa aceasta pseudo-adaptare la cerintele unui invatamant sanatos, model luat de altfel din spatiul occidental, amintesc de o anumita tentativa a ministerului prin introducerea saptamanii "Scoli altfel" care, dupa parerea mea, nu-i decat o proasta inspiratie. Intr-un final, fiecare clasa va face ce ii trece prin minte in acea saptamana si toata activitatea de voluntariat se v-a duce de rapa.
Da.E si in structura anului scolar aceasta saptamana :)


Cum privesc parintii tai aceasta dorinta a ta, de a studia in afara tarii?

Cat despre aspiratia mea la titlul de student in strainatate, pot spune ca e onorant. Ma simt mult mai speciala decat colegii mei de clasa, si e si mai bine in momentul cand acestia practic imi alimenteaza orgoliul...
Sunt mandri, dar totodata sunt si speriati. Habar n-au ce-o sa fac acolo, unde o sa stau, cum o sa ma descurc, dar au incredere in mine. Mereu m-au lasat sa ma descurc singura si astfel am invatat sa iau propriile deczii, considera ca am invatat destule ca sa pot face fata schimbarii.



Mi-ai vorbit de un imprumut de studii ce ne poti spune despre el?

Pai in ceea ce priveste imprumutul, Marea Britanie are un sistem genial, care iti permite sa faci un imprumut in banca, iti plateste facultatea, si tu dupa ce o termini si ti-ai gasit un job, iti iau pe luna cam 7% din salariu daca ai minim 21.000 de lire pe an venit. Acest imprumut este acordat practic in Romania de British Council, insa ma voi ocupa de aspectul asta in primavara, impreuna cu consultantul care m-a ajutat cu aplicatia.

Care sunt cerintele pentru a aplica la o facultate din afara tarii?

In primul rand ca sa intri la o facultate, ai nevoie de un test de limba. Dupa parerea mea, cel mai bine vazut este TOEFL, contrar credintelor romanilor care pun pe primul loc testul Cambridge. Cerintele sunt cam asa, un B1 la Cambridge Advanced, 80 de puncte la TOEFL IBT si 7 la IELTS. Aplicarea se face pe site-ul UCAS, unde poti aplica la 5 unversitati din Anglia. Ai nevoie de o scrisoare de recomandare de la un profesor si una de motivatie. Aplici la max 5 facultati si astepti...Deadline-ul e pe 15 ianuarie.


Interesant.Deci sa inteleg sa Bac-ul e ultimul tau hop ?

Desigur, Bac-ul spune daca intru sau nu.La MMU imi cere minim 8 si la ARU 7.
(Manchester Metropolitan University si a 2 a alegere Anglia Ruskin)


Pana una alta iti tinem pumnii.Romania Europeana se mandreste si cu tine!

Urmeaza Partea a II a

Sursa Imagine:semneletimpului.ro/new/pictures/educatie_400.jpg

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.