sâmbătă, 21 aprilie 2018

Incalzirea in pardoseala – o investitie moderna si eficienta


O vorba din popor spune ca omul gospodar isi face vara sanie si iarna caruta. Pentru ca la timpul potrivit trebuie sa aiba si solutia potrivita, alegerea de a investi eficient din timp este poate strategia care ii fereste pe multi de costuri exagerate in sezonul rece. Se poate spune de incalzirea in pardoseala ca face parte din aceasta categorie de investitii.

Ce presupune. Sistemul inseamna montarea sub pardoseala a unor conducte de apa ce se incalzeste pe acelasi principiu ca si in calorifere, apa incalzita fiind oferita de centrala. O alta varianta este incalzirea electrica. Indiferent de alegere, sistemul se poate completa cu dotarea cu un termostat pentru incalzire in pardoseala, potrivit situatiei in cauza.

Iata si cateva mituri legate de acest tip de incalzire:

o   Nu este eficient – fals. Dimpotriva, caldura este distribuita uniform si se poate renunta chiar si la calorifere. Un astfel de sistem de incalzire prin pardoseala poate face fata fara alte completari.

o   Este disconfort. Spun unii ca ar frige la picioare. In primul rand ca picioarele, talpile, nu intra in contact direct cu sistemul de incalzire. Pardoseala este element de mijloc. In plus, setarile privind temperatura setata tin de placerea fiecaruia. Incalzirea din pardoseala se poate seta precum se realizeaza si setarile centralei termice.

o   Nu se poate opta pentru incalzire in pardoseala decat in anumite cazuri, caci depinde de tipul de suprafata. De fapt poate fi vorba de parchet, placi ceramice, poate chiar si piatra; incalzirea in pardoseala se poate realiza in incaperi cu diverse tipuri de pardoseala.

Incalzirea de acest gen nu este pentru oricine

Ca orice investitie, decizia de a opta pentru incalzire in pardoseala atrage dupa sine si ceva disoncofort pana la finalitate. Spre exemplu, este necesara izolatia peretilor si a zonei de instalare a sistemului de incalzire. De asemenea, pentru case deja locuite, trebuie sa se evacueze si sa se demonteze poardoseala existenta.

Se recomanda ca mobila aleasa sa fie amplasata in asa fel incat sa nu preseze pardoseala. De preferat sa fie stabilita pe picioruse. Nu in cele din urma mocheta nu ar trebui sa mai existe, iar covoarele de preferat sa fie cat mai subtiri si mai restranse, pentru a nu bloca caldura din pardoseala.

Daca ne raportam la incaperi bine izolate, incalzirea in pardoseala combinata cu cea din calorifere sau de la alte sisteme complementare de incalzire ar putea usca aerul exagerat. Acest lucru defavorizeaza pielea, usuca caile nazale si desigur ca este contraindicat. De aceea se recomanda si un termostat aferent sistemului de incalzire prin pardoseala, care sa controleze temperatura cat mai eficient si care sa ofere date precise despre nivelul de umiditate – daca este vorba de un termostat modern, complex.

In orice caz, investitia de acest gen este una destul de consistenta - depinde si de cat de extinsa este suprafata incaperii, insa merita pe deplin. Poate ca sunt mai greu de inteles adevaratele avantaje pana la proba contrarie. In cazul in care cunoasteti pe cineva care a optat pentru acest sistem ar fi interesant sa fiti curiosi si sa cereti detalii.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.