marți, 11 februarie 2014

Inventivitate si ajutor pentru fiscalitate- bonurile fiscale pot fi castigatoare

Problema evaziunii fiscale este intens dezbatuta, o situatie cu care se confrunta multe tari si Romania nu face exceptie. Cum sa combati asta cand si cetatenii de rand sunt neglijenti si pot favoriza totul? Nu este atat de greu sa ceri un bon fiscal care sa justifice ceea ce tocmai ai achizitionat. Si totusi multi nu o fac din ideea ca nu au nevoie de el insa asta duce la favorizarea celor care intind coarda mai departe.

Ce face Portugalia in numele acestei situatii? Pentru ca si cetateanul de rand trebuie sa inteleaga care este situatia si mai ales necesitatea unui bon fiscal totul s-a transformat intr-un joc cu miza. Se pun la bataie nu mai putin de 60 de autoturisme pe an. Pentru ca fiecare bon fiscal poate fi o sansa ca la loto guvernul potrughez ofera un motiv in plus sa ai grija de cererea unui bon fiscal si de a fi in limitele legii.

Cum ar fi insa sa se impuna tot felul de stimulente pentru orice lege respectata? Insa nici asa nu este de rau. Dupa estimari se crede ca o astfel de masura va spori respectarea legii si cel putin pentru un an se vor elibera cu pana la 2 miliarde de bonuri fiscale mai mult decat in situatia actuala. O masina de lux nu este totusi un orice, un nimic de care sa nu iti pese. Si daca simtul civic nu iti spune nimic, si daca nu tii cont ca un bon fiscal elimina un comerciant care face evaziune macar un premiu sa fie un stimulent pentru toti.

Vina se paseaza de la unul la altul caci nici consumatorii nu cer in mod expres. Insa daca si in cazul taxiurilor poti sa nu platesti daca acesta nu si-a pornit aparatul la plecare in cazul comerciantilor si a localurilor de orice fel poti oricand sa refuzi "oferta". Dar asta inseamna prea mult pentru unii, chiar si pentru romani.

1 comentarii:

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.