sâmbătă, 28 ianuarie 2012

Dupa SOPA vine ACTA

Ce este ACTA?

ACTA (Tratatul Comercial impotriva Produselor Contrafacute) atrage critici dure si in Romania, dupa ce a starnit reactii dure in randul internautilor si a membrilor Parlamentului European.

Acordul a fost ratificat de 22 de state ale Uniunii Europene, inclusiv de Romania, si mai are nevoie doar de aprobarea Parlamentului European pentru a fi aplicat.Cei de la Anonymous i-au avertizat deja pe romani ca ACTA este primul pas catre dictatura pe Internet, deoarece acest tratat va limita libertatea de exprimare.

Ce cred romanii despre ACTA

Pe de alta parte, specialistii din Romania considera ca ACTA contine si lucruri pozitive, insa lasa loc si pentru abuzuri din partea autoritatiloir. Dragos Stanca, specialist in comunicare media, a spus la Realitatea TV ca tratatul ACTA contine o multime de lucruri pozitive, insa lasa in acelasi timp loc pentru abuzuri ale autoritatilor.

"ACTA e un document foarte amplu, insa ce trebuie spus este ca nu se refera doar la partea legata de online. Intentia sa e una pozitiva, de a limita furtul de proprietate intelectuala, pornind la diverse medicamente care se copiaza pana la retete si asa mai departe. Partea care se refera insa la comunicarea online si la partea de internet in general este extrem de controversata si lasa loc unor abuzuri ale autoritatilor, mai ales in statele cu o democratie mai putin consolidata", a expus Dragos Stanca pericolele ACTA (Tratatul Comercial impotriva Produselor Contrafacute).

Dragos Stanca a dat si exemple ale acestor posibile abuzuri: dreptul de a se verifica daca tot ce exista pe un calculator sau pe un mobil este licentiat.


"ACTA este foarte des comparat cu proiectul de lege american SOPA. Actul in sine contine multe lucruri pozitive, insa lasa loc multor abuzuri. Spre exemplu, este vorba de dreptul de a se verifica daca tot ce exista pe un calculator sau pe un mobil este licentiat. In esenta, lucrul asta nu este un lucru rau. insa, pe acest pretext o autoritate poate sa-mi intre in telefon sau in calculatorul, fara un mandat din partea unui magistrat, a oferit specialistul in comunicare new media un exemplu clar.

Sursa

Mai multe despre ACTA




Mai multe despre SOPA



ACTA la prima vedere pare o chestie legata de produse contrafacute care se vand pe net la tot coltul, insa studiata atent ea face trimitere catre file-sharing, drepturi de autor si "libertati cetatenesti".Ma sidereaza, ma uimeste faptul ca dupa SOPA, legea care a dus la inchiderea unor site-uri americane pentru 1 zi in semn de protest (exemplul cel mai cunoscut WIKIPEDIA) o lege asemanatoare a fost votata in Parlamentul European, adica SOPA.Semnalez asta pentru ca a fost votata si de europarlamentarii romani:

Cristian Silviu Buşoi (Grupul Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa - ALDE)
George Sabin Cutaş (Grupul Partidului Socialistilor Europeni - PES)
Vasilica Viorica Dăncilă (Grupul Partidului Socialistilor Europeni - PES)
Ioan Enciu (Grupul Partidului Socialistilor Europeni - PES)
Cătălin Sorin Ivan (Grupul Partidului Socialistilor Europeni - PES)
Ramona Nicole Mănescu (Grupul Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa - ALDE)
Ioan Mircea Paşcu (Grupul Partidului Socialistilor Europeni - PES)
Rovana Plumb (Grupul Partidului Socialistilor Europeni - PES)
Daciana Sârbu (Grupul Partidului Socialistilor Europeni - PES)
Adrian Severin (independent)
Claudiu Tănăsescu (Grupul Partidului Socialistilor Europeni - PES)
Silvia-Adriana Ţicău (Grupul Partidului Socialistilor Europeni - PES)
Corneliu Vadim Tudor (independent)
Adina-Ioana Vălean(Grupul Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa - ALDE)
Renate Weber (Grupul Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa - ALDE)


Deci e de subliniat faptul ca avem de-a face cu 2, ba chiar 3 legi.SOPA si PIPA (SUA) si ACTA IN EUROPA.Toate 3 vor sa limiteze accesul la download & filesharing si pe langa asta o sa ucida treptat cam tot ce reprezinta Internet Marketing/Making Money.Google, Youtube.com si alti mari giganti o sa aiba de suferit treptat.Dupa cum am spus au si protestat prin inchiderea site-urilor/afisarea unor mesaje de protest pentru 1 zi urmatoarele "companii".

Imgur,Tor,Project,Miro,iSchoolatSyracuse University,Oreilly.com,Wikipedia,Reddit,Mozilla,WordPress.org,icanhazCheezburger Network,MoveOn.org,Good Old Games,TwitPic,Minecraft,Free Press,Mojang,XDA Developers,Destructoid,Good.is



0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.